Wat is plastische chirurgie?

Plastische chirurgie is een medisch specialisme dat zich richt op het verbeteren en herstellen van de vorm en functie van het lichaam. Het woord “plastisch” is afgeleid van het Griekse woord “plastikos”, wat “vormgeven” betekent. Het omvat verschillende chirurgische procedures die worden uitgevoerd om cosmetische of reconstructieve redenen.

Uiterlijk

Cosmetische chirurgie is een tak van de plastische chirurgie die gericht is op het verbeteren van het uiterlijk van een persoon. Deze procedures zijn niet medisch noodzakelijk, maar worden uitgevoerd om het zelfvertrouwen van een persoon te vergroten of om het esthetische aspect van bepaalde lichaamsdelen te verbeteren. Enkele veel voorkomende cosmetische ingrepen zijn onder andere borstvergroting, liposuctie, neuscorrectie (rhinoplastiek) en facelifts.

Vorm en functie lichaamsdelen 

Reconstructieve chirurgie is een ander belangrijk onderdeel van de plastische chirurgie. Het richt zich op het herstellen van de vorm en functie van lichaamsdelen die zijn beschadigd als gevolg van aangeboren afwijkingen, verwondingen, tumoren of ziekten. Voorbeelden van reconstructieve ingrepen zijn borstreconstructie na borstkanker, correctie van aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip, huidtransplantaties na ernstige brandwonden en het herstellen van handfunctie na een letsel.

Aandoeningen en verwondingen 

Plastische chirurgie omvat ook handchirurgie, die zich specifiek richt op de behandeling van aandoeningen en verwondingen aan de handen en polsen. Handchirurgen behandelen aandoeningen zoals carpaal tunnelsyndroom, reumatoïde artritis, peesletsels en fracturen van de hand en pols. Ze voeren ook reconstructieve ingrepen uit om handfunctie te herstellen na ernstig letsel.

Esthetische verbeteringen 

Hoewel plastische chirurgie vaak geassocieerd wordt met esthetische verbeteringen, is het belangrijk op te merken dat het ook veel therapeutische voordelen kan bieden. Reconstructieve ingrepen kunnen de levenskwaliteit van patiënten verbeteren door het herstellen van verloren functie en het verminderen van fysiek en emotioneel leed. Plastische chirurgen zijn hoogopgeleide medische professionals die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van deze complexe ingrepen, waarbij ze gebruik maken van geavanceerde technieken en technologieën.

Serieuze procedure 

Het is van cruciaal belang om te beseffen dat plastische chirurgie een serieuze medische procedure is en dat elke ingreep risico’s met zich meebrengt. Patiënten die overwegen plastische chirurgie te ondergaan, moeten grondig worden geïnformeerd, een grondige evaluatie ondergaan en open communiceren met hun chirurg om realistische verwachtingen te hebben en weloverwogen beslissingen te nemen.
Bron: facelandclinic.com